Clubhouse Nedir? Nasıl Üye Olunur?

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Clubhouse sosyal medya uygulaması sadece ses tabanlı ve canlı olarak kullanıcılar ile konuşma imkanı sağlayan bir uygulamadır. Gelin birlikte Clubhouse nedir? ve nasıl kullanılır? sorularını ele alalım.

Özellikle pandemi döneminde hepimiz sosyal medyada sıkça vakit geçirir olduk. İnsanların birbiriyle bağlantı kurması ve birşeyler paylaşması için bu zamana kadar hiç bu kadar fazla sosyal medya platformları olmamıştı. Dijitalleşen dünyada artık herkese bir yer var. Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Snapchat bunlardan bazıları.

Ancak Clubhouse‘u bu platformlardan ayıran en büyük özelliği sadece ses tabanlı bir formata sahip olması.

Clubhouse’daki kural hiç bir şekilde ses kaydı yapılmaz ve buna izin verilmemesidir.

Clubhouse Nedir?

Uygulamayı bulan Paul Davison ve Rohan Seth Mart 2020’de yani Covid-19 döneminde bu özel ve yepyeni uygulamayı Twitter’a “sesli alternatif” olarak piyasaya sürdüler. Kısa süre içinde büyük miktarda yatırım alan uygulamanın piyasa değeri de 1 milyar dolara ulaştı.

Clubhouse uygulaması diğer sosyal medya platformlarından farklı olarak metin veya görsel mesajlar yerine sadece sesli olarak anlatımların yapıldığı ve insanların kendi konuşmalarını yaptığı bir sosyal medya uygulamasıdır. Dünyanın her yerinden katılan kullanıcıların birbirleriyle tanıştığı, fikir alışverişinde bulunduğu, hikayelerini anlattığı sese dayalı bir sosyal medya uygulaması.

Clubhouse sohbet odalarında ‘kitap okuma kulüpleri, tartışma odaları, komedi ve hatta tiyatro odaları bile görebilirsiniz. Bu yeni platform sese dayalı bir uygulama olduğundan dolayı nerede olduğunuzun ve ne giydiğinizin endişesi olmadan rahatça konuşmalarınızı gerçekleştirebiliyorsunuz.

Clubhouse pandemi döneminde seminerlere katılamayan, sosyalleşemeyen ve yeni insanlarla tanışamayan kişiler için inanılmaz etkili bir uygulama oldu.

Clubhouse Uygulamasını Nasıl İndirebilirsiniz?

Üzülerki belirtiyoruzki şuanda Clubhouse uygulaması sadece İOS cihazlar için kullanıma sunulmuş durumda. Ayrıca Uygulamaya kayıt olduktan sonra kullanıcı olabilmek ve odalara katılabilmek için davetiye bulmanız gerekiyor. Her kullanıcının 2 davetiye hakkı bulunuyor. Malesef davetiyesiz giriş yapmak şuan için mümkün değil. Davetiye sistemiyle çalışan bu uygulama bu sayede ilgiyi daha çok artırıyor.

Clubhouse uygulaması en azından şuan için ücretsiz ve reklamsız. Tabi yaygınlaştıkça neler olacağı bilinmez.

Hali hazırda İOS tabanlı bir cihaz kullanıcısı iseniz App Store uygulamasına girerek Clubhouse diye arattığınızda uygulamayı indirebilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bir husus var Clubhouse adında başka bir uygulamada mevcut. Bu uygulamanın ikonu elinde gitar tutan kıvırcık saçlı bir kişinin olduğu uygulamadır.

Uygulamayı indirdikten sonra cep telefonu numaranızı, ad soyad ve kullanıcı adı bilgilerinizi girmelisiniz. Sonrasında davetiye bulmanız gerekiyor. Uygulamayı indirip kayıt olan bir arkadaşınızdan davetiye isteyebilirsiniz. Sizde kayıt olduktan sonra rehberinizdeki kişilere davetiye gönderebilirsiniz. Rehberinizdeki kişilere davetiye gönderimi 2 kullanıcı davetiyesi hakkınızdan düşmeyecektir.

Clubhouse nasıl kullanılır?

Davetiye aldıktan sonra uygulamaya giriş yaptığınızda sizi tanımak ve ilgilerinize göre odalar gösterebilmek adına ilgi alanları ekranı çıkacaktır. Burada seçtiğiniz ilgi alanlarına göre ana sayfanızda odalar göreceksiniz. Şunu belirtmekte fayda var kullanıcı adı olarak ilk girişte tanımladığınız isme dikkat ediniz. Çünkü uygulamaya giriş yaptıktan sonra sadece 1 isim değiştirme hakkınız olacaktır.

Clubhouse içinde neler oluyor?

Uygulama içinde diğer sosyal medya uygulamarında alışık olduğumuz takipçi ve takip et mantığı olduğunu göreceksiniz. Burada tanıdığız kişiler var ise arama yaparak onları ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu platformu network edinmek için kullanmak isterseniz profilinizi biyografi ile doldurmanız kullanıcıların sizi tanımasına olanak sağlayacaktır. Yine profil sayfanızda Instagram ve Twitter sayfalarınızı ekleyebilirsiniz.

Genelde ilk giriş yaptığınızda seçtiğiniz ilgi alanlarına göre sohbet odaları karşınıza çıkacaktır. Henüz başlamayan sohbetlere ise takviminize otomatik ekleyerek bildirim almanızı sağlayabilirsiniz.

Sohbet odaları nasıl çalışıyor diye merak ediyorsanız, ‘Start a room’ butonuna basarak bir sohbet odası oluşturuluyor. Sonrasında bu sohbet odalarına kullanıcılar davet ediliyor, yada sohbet odalarını görenler içeri giriyor ve odalar bu şekilde büyüyerek kullanıcı sayısı artmış oluyor.

Sohbet odaları Moderatör, konuşmacı ve dinleyici olarak 3 yetki alanından oluşuyor. Sohbet odasını kuran ilk kişi moderatör olmuş oluyor, bu moderatör diğer kullanıcıları moderatör veya konuşmacı olarak atayabiliyor. Ayrıca bir sohbet odasında bulunuyor ve söz almak istiyorsanız odada bulunan sağ alt köşedeki el simgesine basarak moderatörlere konuşmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Moderatör size yetki verdiğinde ekranın üstünde yeşil bir moderatörlük ikonu ve moderatörün ismiyle sizi konuşmacı olarak çağırıyor.

Clubhouse uygulamasında konuşmacı olduğunuz anda mikrofonunuz aktif oluyor. Konuşmanız bittiğinde sağ alt köşedeki mikrofon simgesine basarak mikrofonunuzu kapatabilirsiniz.